1942

1 -15 Aralık 1942: Film endüstrisi savaşa giriyor: Casablanca

1 Aralık 1942 Kahve, ABD’de karneye bağlanıyor: Amerikalılar artık her beş haftada bir, normal tüketimin yaklaşık yarısı olan bir pound (0,45 kg) kahve satın alabilirler. Güney Amerika’dan gelen tedarikler Alman denizaltıları tarafından tehdit ediliyor.

Guadalcanal’daki Japon birlikleri erzak eksikliği çekerken, Japon Donanması çaresizce bir planı deniyor: Geçen muhriplerin güvertelerinden yarı dolu petrol varillerini bırak ve askerlerin denizden yüzen cephane ve yiyecek depolarını almalarını sağlamak… Pasifik Adalıları’nda gizlice Japonları gözetleyen Müttefik sahil gözlemcileri ABD Donanması’na bu planı bildiriyor ve “Tokyo Express” adı verilen erzak taşıyan Japon muhriplerini pusuya düşürmek için Guadalcanal yakınlarında beklemeleri emrediliyor. ABD Donanması Guadalcanal’da Tassafaronga açıklarında Japon muhripleri pusuya düşürüyorsa da Amerikan torpidoları hedeflerini kaçırdığında Japonlar, bir ABD kruvazörünü batırdı ve üçüne ağır hasar veriyor.

USS New Orleans

2 Aralık 1942 Yarım saat süren deniz savaşında Tassafaronga’daki Japon savaş gemileri daha büyük ABD filosuna saldırdı ve kaçmayı başardı ancak Guadalcanal’da açlık çeken İmparatorluk Ordusu güçlerini ikmal edemedi. USS New Orleans’tan Denizci Herbert Brown: “Pruva gitmişti. Yüz yirmi beş fitlik gemi gitmişti. Bin sekiz yüz tonluk gemi gitmişti. Aman Tanrım, birlikte eğitim kampına girdiğim bütün o adamlar, hepsi gitti”.

3 Aralık 1942 Müttefik bilim adamları, Chicago Üniversitesi futbol sahasının altındaki kullanılmayan bir squash kortunda, insanlık tarihindeki ilk kendi kendini sürdüren nükleer zincir reaksiyonunu yarattılar. 2,7 milyon dolara mal olan nükleer zincir reaksiyonu gerçekleşti. Manhattan Projesi artık bir atom bombası üzerinde çalışabilir. Chicago operayonu’nun ters gitmesi durumunda acil durdurma, zincir reaksiyonunu durdurmak için bir ipi kesmeye ve bir grafit çubuğu düşürmeye hazır olan SCRAM- “Güvenlik Kontrol Çubuğu Ax-Man” bulunuyor.

Bugün, Müttefik hava kuvvetleri (ABD Hava Kuvvetleri ve İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri), Nazi kontrolündeki bölgede toplu bombardıman baskınları düzenledi. Birleşik Krallık’taki üslerden “Liberator” bombardıman uçakları uçuran Amerikan Hava Kuvvetleri, Alman hava savunmasını yoklamak ve alt etmek için toplu gün ışığı baskınlarını tercih ediyor.

4 Aralık 1942 İtalyanları “zafere kadar savaşmaya” teşvik etmek için bir konuşma yapan Mussolini, istemeden sivillerin İngilizlerin bombalanmasından korktukları için İtalyan şehirlerini tahliye etmelerini önererek bir paniğe neden oldu[1].

Kraliyet Hava Kuvvetleri, İstiridye Operasyonu’nu başlattı: Hollanda’nın Eindhoven kentindeki Philips radyo fabrikasına hava saldırısı olan Mars Operasyonu, Wehrmacht direnişi karşısında korkunç kayıplarla birlikte durma noktasına geldi.

Tunus’ta müttefik ve Alman kuvvetleri, Tunus ve Bizerte limanlarına şiddetle saldırıyor. Hitler’in emriyle Kuzey Afrika’dan tahliye istekleri reddeden Mihver kuvvetleri, Amerikan mevzilerine agresif bir şekilde karşı saldırıyorlar.

Kraliyet Hava Kuvvetleri, İstiridye Operasyonu’nu başlattı: Hollanda’nın Eindhoven kentindeki Philips radyo fabrikasına hava saldırısı, Hollandalı sivilleri öldürmekten kaçınmak için hassas bombalama için alçaktan hızla ilerliyor. RAF Mosquito bombardıman uçakları Eindhoven’daki fabrikaları vuruyor. Burası Nazi savaş makinesi için radyo yapmak için kullanılıyor. Gün ışığında yapılan baskına rağmen 135 sivili öldürdüler.

Müttefik kuvvetler Batı ve doğudan Kuzey Afrika’da ki Mihver güçlerine yaklaşıyor. Ancak Afrikakorps şiddetli karşı saldırılar başlatıyor ve kolay lokma olmadığını gösteriyor.

Stalingrad

7 Aralık 1942 Stalingrad’da mahsur kalan Alman birlikleri açlıktan ölüyor: Göring’in Luftwaffe’nin etrafı kuşatılmış Wehrmacht güçlerini hava yoluyla tedarik edebileceğine dair verdiği sözler boş çıktı. Stalingrad’da kuşatılmış Almanlar, Wehrmacht’ın kırılgan ikmal yaşam hattı olan hava alanlarına Kızıl Ordu saldırısına karşı şiddetle savaşıyorlar.

Casablanca poster

8 Aralık 1942 Ingrid Bergman ve Humphrey Bogart’ın başrollerini paylaştığı yeni yayınlanan Amerikan filmi “Casablanca”nın prömiyeri yapılıyor. Senarist Julis ve Philip Epstein, ABD hükümetinin propaganda filmleri dizisi “Why We Fight” üzerinde çalışmak için stüdyodan ayrıldığında Kazablanka’nın senaryosu ertelenmişti.

Eleştirmenler farklı şeyler söylüyor: New Yorker, Kazablanka’nın “Bogart’ın son casus festivali olan Pasifik Ötesi’ne pek uygun olmadığını” söylerken, Variety filmi “Mihver karşıtı muhteşem propaganda” olarak övüyor.

10 Aralık 1942 Papua Yeni Gine‘deki Avustralyalı birlikler, aylarca süren vahşi orman savaşından sonra, Japon işgalcileri Kokoda Patikası’ndan geri püskürttüler ve Port Moresby’nin önemli limanına yönelik tehdidi sona erdirdi. Papua Yeni Gine’deki Japonlar, açlık, hastalık veya Avustralyalılar tarafından öldürülmeden önce İmparatorluk Donanması’nı kurtarmayı umarak adanın kuzey sahiline çekildi.

11 Aralık 1942 Sürgündeki Polonya hükümeti, işgal altındaki Polonya’daki Nazi zulmü hakkında bir rapor yayınladı ve Almanların savaş öncesi 3 milyonluk Yahudi nüfusunun üçte birini öldürdüğünü ve amaca yönelik “imha kampları” kurduğunu tahmin ettiğini bildiriyor. Polonya liderliği, Birleşmiş Milletler’in 26 ülkesini Yahudi halkına yönelik Nazi soykırımını denemeye ve durdurmaya çağırıyor.[2]

İngiliz komandolar

12 Aralık 1942 10 İngiliz komando, Bordeaux’daki Alman gemilerine saldırdı, Gironde Haliçinde küçük kanolarla kürek çekiyor ve Nazi işgali altındaki limandaki savaş gemilerine limpet mayını bağlıyorlar.

“Frankton Operasyonu”nun akıncıları denizaltı tarafından bırakıldı ve “Cockles” ile nehrin yukarısına, kanoları katlayarak 6 gemiyi başarıyla sabote ettiler. 6 İngiliz komandosu idam edilmek üzere Almanlar tarafından yakalandı, ikisi hipotermiden öldü.

İtalyan komandoları ise limpet mayını taşıyan insanlı torpidolar ve kurbağa adamlarıyla Cezayir limanını vurdu. Müttefik gemilerle dolu liman cazip bir hedef haline geldi: 4 gemi hasarlı, 2 battı.

Berlin Devlet Opera Binası

13 Aralık 1942 Geçen yıl İngiliz uçakları tarafından bombalanan Berlin Devlet Opera Binası, Hitler’in favori operası Wagner’in Meistersinger’ıyla yeniden açılıyor.

14 Aralık 1942 Güney SSCB’deki Alman birlikleri, Stalingrad’ın Sovyet kuşatmasını parçalamak ve 6. Orduyu kurtarmak için çılgınca bir girişimde Kış Fırtınası Operasyonu başlattı.

15 Aralık 1942 Bir yıllık kod çözme çalışmasının ardından, Bletchley Park’taki İngiliz kriptanalistleri, Atlantik Savaşı’nda Kriegsmarine U-botlarını izlemek için hayati önem taşıyan Alman “Köpekbalığı” deniz şifresini kırdılar.

Notlar

[1] http://ibiblio.org/pha/policy/1942/421202a.html

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Raczy%C5%84ski%27s_Note